Ποια κοσμήματα μαυρίζουν - Γιατί μαυρίζουν και ποια η λύση;

Ποια κοσμήματα μαυρίζουν - Γιατί μαυρίζουν και ποια η λύση;

Ποια κοσμήματα μαυρίζουν;

Όλες/οι όταν αγοράζουμε κοσμήματα ανεξαρτήτως της τιμής τους δε θέλουμε να μη φθαρούν και να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Όμως, κάποιοι παράγοντες, όπως το νερό, ο ιδρώτας, η μη προφύλαξή τους, η ελλιπής αποθήκευση, το αλάτι της θάλασσας, κάποια υλικά μαγειρικής, που ίσως πέσουν επάνω τους, είναι ικανά να τα αλλοιώσουν. Ακόμα, ο πιο ύπουλος παράγοντας είναι η πολυχρησία και η πάροδος του χρόνου. Σίγουρα, όμως, δεν θέλεις να χάσεις τα κοσμήματά σου, αλλά από την άλλη θέλεις και να μάθεις ποια κοσμήματα μαυρίζουν και ποια δεν μαυρίζουν. Τέλεια! Είσαι στο κατάλληλο μέρος. Μείνε εδώ και θα μάθεις αμέσως.

 

Κοσμήματα που μαυρίζουν είναι όσα αποτελούνται από…

Ασήμι 925

Το ασήμι, ή ειδικότερα το αυθεντικό ασήμι 925 ναι, δυστυχώς μαυρίζει. Αρχικά, ονομάζεται έτσι λόγω της περιεκτικότητας στο 92,5% ασήμι και στο 7.5% με λοιπά μέταλλα. Αυτό το διαπιστώνεις με την ύπαρξη σφραγίδας. Το ασήμι μαυρίζει, δηλαδή προκαλείται οξείδωση, επειδή αφενός είναι αυθεντικό, μόνο η απομίμηση δεν μαυρίζει, αφετέρου αυτό προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως: Νερό θάλλασας, ιδρώτας, νερό, καλλυντικά που θα έρθουν σε επαφή. Ακόμα και με άρωμα, αν το ph του δέρματός σου έρθει σε επαφή με το άρωμα και αμέσως φορέσεις το κόσμημα μπορεί να προκληθεί οξείδωση. Φρόντισε, λοιπόν, να μην ρισκάρεις τίποτα.

 

Μπρούτζο

Ναι, και από μπρούτζο, όσα κοσμήματα είναι φτιαγμένα, μπορεί να μαυρίσουν. Είναι ένα μέταλλο που αποτελείται από χαλκό και κασσίτερο. Όταν βγάζεις το κόσμημά σου από μπρούτζο, εφόσον έχεις κάποιο τέτοιο, έχει αφήσει στην συντριπτική πλειοψηφία του ένα σημάδι σου δέρμα σου. Αυτό συμβαίνει γιατί το ph του δέρματός σου αντιδρά με τα υλικά του κοσμήματός σου. Ένα καλό κόλπο είναι να το σαπουνίσεις καλά και μετά να το φορέσεις. Άλλη λύση είναι να το περάσεις με μια μπατονέτας με βερνίκι νυχιών. Θα σε προφυλάξει, αν και δεν είναι ιδανικό υλικό για κοσμήματα. Αν μπορείς να το αποφύγεις, μην αγοράσεις από μπρούτζο.

 

Ορείχαλκο

Κράμα από χαλκό και ψευδάργυρο και δυστυχώς μπορεί, αν και όχι πολύ συχνά, να μαυρίσει. Ιδίως να έρθει σε επαφή με καλλυντικά, άρωμα, ή νερό. Για να το σώσεις, διότι αποτελεί ανθεκτικό, γενικά, κράμα και σε καλή τιμή, όταν ένα κόσμημα το εμπεριέχει, τρίψε το με ένα πανί, κι αν το μαύρισμά του δεν φύγει, τρίψε με λίγο μηλόξυδο κι ένα πανί το κόσμημα. Θα δεις να φεύγει σιγά σιγά. Γενικά, όμως, για να μην φτάσεις στο σημείο αυτό, πρόσεχέ το.

 κοσμήματα στο εργαστήριο που φτιάχνονται για να μη μαυρίζουν.

Κοσμήματα που δεν μαυρίζουν από...

Ατσάλι

Και πιο συγκεκριμένα το ανοξείδωτο ατσάλι, που συχνά γίνεται χειρουργικό ατσάλι για πολλά ιατρικά εργαλεία. Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν μαυρίζει, είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, μοιάζει με το ασήμι και σου προσφέρει ό,τι θέλεις όσον αφορά την ποιότητα. Είναι το πιο ανθεκτικό μέταλλο, από αυτό κατασκευάζονται κατσαρόλες, τηγάνια, πάσης φύσεως μαγειρικά σκεύη και πολλά άλλα για το σπίτι και την κουζίνα. 

 

Χρυσό

Πρόκειται για τον βασιλιά των μετάλλων. Ένα πολύ μαλακό μέταλλο που χρησιμοποείται για την κατασκευή κοσμημάτων εφόσον δεχτεί πρόσμιξη. Η επεξεργασία του, η ποιότητά του, που μετριέται σε καράτια, δηλώνει την ανθεκτικότητά του σε πάσης φύσεως οξείδωση. Συνεπώς, όχι ο χρυσός όχι δεν μαυρίζει, δεν χάνει ούτε το χρώμα του και δεν αλλοιώνεται. Μετριέται σε 9, 14, 18 και 24 καράτια με τα 24 καράτια να συναντώνται σπάνια στην αγορά. Μάλιστα, συνηθίζεται να λιώνεται. Δίνεις, δηλαδή, ένα χρυσό κόσμημα, ή χρυσό μέταλλο, λιώνεται και δημιουργείται ένα νέο! 

 

Πλατίνα

Ένα κόσμημα εξαιρετικό, υποαλλεργικό, ενέχει καθαρότητα κοντά στο 100% και είναι ανώτερο σε τιμή του χρυσού σε πολλές περιπτώσεις. Ανθεκτικό, δεν μαυρίζει, δεν αποχρωματίζεται, δεν οξειδώνεται, δεν αλλοιώνεται. Ιδανική, αν έχεις αλλεργία σε άλλα μέταλλα, δηλαδή ιδιαίτερο δέρμα. 

 

Παλλάδιο

Ένα μέταλλο που είναι ξαδελφάκι της πλατίνας, αλλά πιο φθηνό και πιο προσιτό. Πιθανόν να το βρεις πιο συχνά στην αγορά από ό,τι η πλατίνα και είναι ένα μέταλλο, όμως, που δεν φθείρεται! Και συνεχώς κατακτά τις καρδιές των αγοραστών. Τόλμησέ το λοιπόν! 

 εργαλεία και υλικά που κάνουν τα κοσμήματα να μη μαυρίζουν. Δουλειά στο εργαστήριο.

Τιτάνιο

Ένα άκρως αγαπητό μέταλλο! Γιατί; Πρώτον, είναι ανθεκτικό, ελαφρύ, προσβάσιμο και σχετικά φθηνό υλικό και χρησιμοποιείται σε σκουλαρίκια, κυρίως σε κοσμήματα που μπορείς να κάνεις piercing. Αν μάλιστα, χρειαστείς ακτινογραφία δεν το βγάζεις, άρα σε σπάνια, αλλά σημαντική στιγμή για την υγεία σου, δεν το βγάζεις. Προφανώς μετά από όλα αυτά θα κατάλαβες πως ούτε αποχρωματίζεται ούτε σκουριάζει ούτε αλλοιώνεται. Τέλειο; 

 

Αλουμίνιο

Ελαφρύ, υποαλλεργικό, φθηνό και παρόλο που δημιουργεί περιέργεια στο κοινό, αφού λίγοι θα φαντάζονταν ότι μπορεί να αποτελέσει κατασκευαστικό υλικό για κοσμήματα, εντούτοις μια χαρά κάνει τη δουλειά του. Το τελευταίο της λίστας μας. Θα το βρεις σχετικά εύκολα πια στα κοσμηματοπωλεία και έχουμε ευχάριστα: Δεν σκουριάζει, δεν μαυρίζει, δεν αλλοιώνεται. Θέλεις κι άλλα; 

 

Ποια κοσμήματα (δεν) μαυρίζουν; 

Νομίζω ότι πλέον απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματά σου και σε κάθε προβληματισμό σου. Η υπόθεση αγοράς κοσμημάτων είναι πολύ σημαντική και αυτό όταν αφορά την τσέπη αλλά και την υγεία μας, γίνεται σοβαρό. Διάβασε προσεκτικά το άρθρο και διάδοσέ το! Πριν απ'όλα όμως, πες μου: Θα μπεις στο euhandmade.gr να τα εξερευνήσεις όλα;; 

Επιστροφή στο ιστολόγιο